Kan du optimera en helt ny bil?

Det är i princip inget i vägen för det men vi rekommenderar att både motor och bromsar ska ha kört ca 3-4000 mil innan man utsätter bilen för den högre prestandan. Om bilen inte är inkörd och har «lossnat» ännu så är det möjligt att det tar lite tid innan den extra kraften dyker upp. Så småningom blir bilen bara piggare och piggare då alla sensorer, växellådan blir ytterligare anpassade.

Hur är det med försäkringar och så vidare?

Du bör alltid kontrollera detta, och vad som är lagligt eller inte.

Hur är det med fordonsgarantin från fabriken?

Både ja och nej. Fabriken/importören kommer sannolikt inte att garantera mot skador som har uppstått till följd av motorns högre prestanda och eventuell extrem användning. De kan dock inte frånträda garantin gällande skador eller defekter som inte har med trimningen att göra. Samtidigt är det mycket svårt för en verkstad att upptäcka att ändringar har gjorts på motorstyrenheten (ECU). Kontakta oss om du har frågor angående detta på ditt fordon, då det finns några tillverkare som upptäcker trimning/optimering. Hittills har vi inte fått reda på att någon har fråntagits garantin på grund av trimning/optimering.

Vilken garanti får jag?

Vi garanterar att optimeringen ger den ökade effekten som beställs (siffrorna kan skilja sig något då ingen bil är exakt likadan) och för det jobb vi utför, och om ett fel skulle uppstå under programmering etc.

Om du inte är nöjd så sätter vi tillbaka bilen så som den var innan optimeringen – gratis!

– No cure, no pay.

Är optimeringen skadlig för motorn?

Nej det är det inte! Men som när bilar är original är det minst lika viktigt att följa serviceintervall och underhåll. Självklart kan du även döda ett fordon oavsett om det är optimerat eller original. Detta beror sedan på hur du använder fordonet. Vi kan också gå så långt som att hävda att det är mindre risk för mekaniskt slitage, eftersom motorn kommer att arbeta effektivare vid lägre varvtal så att den inte behöver jobba på samma sätt för att uppnå önskad hastighet som när den är original. Vi har även information om vad de olika fordonen tål via vårt kontaktnät hos olika biltillverkare, så vi vet var fordonets svagheter och begränsningar ligger.

Varför är inte bilar optimerade från fabriken?

Tillverkarna har utan tvekan de bästa ingenjörerna, men de har andra parametrar att arbeta efter. Avgasstandarder ska anpassas till mycket varierande bränslekvalitet i alla länder där bilarna ska säljas och bilarna ska anpassas till försäkringsklasser i olika länder, och sist men inte minst effektskatter/skatteklasser här i Norge. Detta är bara några av begränsningarna som ingenjörer måste arbeta med. Till skillnad från vår optimering som är en individuell anpassning till den mekaniska realitet som alla tillverkare tolererar.

Klarar motorn och växellådan uppgraderingen?

Vi tillhandahåller aldrig programvara eller en tjänst till våra kunder som vi tror kan skada motor och växellåda. Våra tekniker i Trondheim som programmerar har både partners och andra experter med expertis för att ta reda på exakt vad ditt fordon tål. Våra siffror om effektökning kommer antingen från egna tester i dynobänk eller partners. Vi inhämtar även specifikationer från biltillverkarna om vad de olika komponenterna tål, så att vi alltid kan vara säkra på att vi levererar en produkt med kvalitetsstämpel.

Varför får jag inte lika mycket effekt som min vän?

Varje fordon är unikt. Det gäller både slitage och andra faktorer. Vissa bilmodeller kan, även om specifikationerna i stort sett är desamma, levereras med till exempel mindre munstycken och en mindre turbo. Det betyder att även om motorn i stort sett är densamma kommer vi inte att kunna utvinna mer än den angivna effekten.

Något som också är värt att notera är att bilen ska vara i 100% fungerande skick när den är optimerad. Det är ofta så att skulle det hända något i motorrummet på grund av optimeringen så skulle detta problem ha dykt upp någon gång senare.

Varför har du inte fasta priser på din hemsida?

Tyvärr är inte ett jobb det andra likt. Ibland måste vi till exempel ta ut styrenheten på bilen för att kunna programmera. Detta tar då lite längre tid än om vi kunde programmera via diagnoskontakten. Dessutom är inte en lösning den andra lik. Ju nyare fordon, desto mer avancerad programvara.
Tillval gör att avdelningarna själva kan bestämma priserna utifrån ett grundpris. Många av våra avdelningar har en mobil enhet som ofta reser.

Kommer bilen att gå igenom besiktningen?

Här beror det mycket från bil till bil, men mest går detta bra.
Vi har hört om fall där optimeringen har haft en positiv effekt på till exempel avgasvärden, där avgaserna varit lägre än när bilen var original. Detta ger oss i grunden en stor trygghet att säga att, ja, det kommer det i nästan alla fall.

Vilka är fördelarna med att mappa om?

Du har en hel rad fördelar med ommappning. I slutändan är de många, men det är främst tre skäl till att detta gynnar dig:

  • Mindre bränsleförbrukning – ger mer pengar sparade
  • Du får ut hela potentialen ur din bil
  • Motorn kommer att leva en längre livslängd

Gör du om växellådan också?

Vanligtvis behövs inte detta. På bilar med automatlåda händer det ibland att vi justerar mjukvaran lite så att alla komponenter harmoniserar mer med motoreffekten. I de allra flesta fall kräver vår optimering ingen justering av växellådan.

Vi kan dock få mer potential från din bil med en växellåda optimering. Vi kan kartlägga om ett brett utbud av växellådor där bilen kommer att kännas mer aggressiv och för vissa är det den sista touchen.